News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

AUTOCESTE ZNANJA

Radionica Mette Ingvartsen u sklopu Autocesta znanja (29.10.07. - 4.11.07.)

english version

Radionica Mette IngvartsenPrva u nizu radionica u sklopu projekta Autoceste znanja Centra za dramsku umjetnost, kroz koje pozvani umjetnici stavljaju poseban nagasak na razvoj strategija koje će prijenos i proizvodnja znanja usmjeriti ka nehijerarhiziranim, dvosmjernim i reverzibilnim modelima, održat će se od 29.10.07 do 4.11.07 Voditeljica radionice danska je koreografkinja i plesačica Mette Ingvartsen. Školovana na P. A. R. T. S. u Bruxellesu, zapažen ulazak na evropsku plesnu scenu ostvarila je 2003. kratkim radom Manual Focus.

Mette će kroz ovu radionicu pokušati napraviti test verzija Everybodys Venuea, magazina koji istovremeno propituje vlastite konstituirajuće uvjete kao i konstituirajuće uvjete izvedbenog izraza. Everybodys Venue poziva umjetnike na ponovno promišljanje mjesta izvedbe, formata prezentacije, različitih koncepcija prijenosa i recepcije, kroz kanaliziranje njihovog rada ka distribuciji magazina. Everybodys Venue nastoji biti prostor za re-konceptualizaciju onoga što diskurs u izvedbenim umjetnostima može biti, propitujući probleme dokumentiranja, nastanka/nestanka izvedbeog čina, održivosti i dugoročne cirkulacije, te razmjene. Everybodys Venue problematizra odnos između gledatelja i izvođača. Je li magazin onaj koji izvodi ili osoba koja ga čita? Everybodys Venue je otvoren za sve vrste izraza uz jedan uvjet: da ga je moguće otisnuti na A4 formatu. Sve vrste izvedbe su moguće, od serija fotografija, preko opisa, partitura, scenarija, dokumenata, instrukcija, praznih stranica... Everybodys Venue nema uobičajenu layout estetiku, nego je definiran kroz prijedloge suradnika. Everybodys Venue je koncept koji može biti prisvojen od strane bilo koga tko bi htio uređivati, tiskati i distribuirati sljedeće izdanje.

Ideja ove radionice je da se istražuje i praktički eksperimentira s proizvodnjom “magazina-izvedbe”. Zbog ograničenog vremena, Mette predlaže da svaki polaznik radionice dođe s radom (izvedbom, fotografijom, slikom ili bilo kojim drugim artefaktom) koji bi htio adaptirati u magazin-izvedbu. Korištenje već postojećih materijala pomoći će u nastojanju da se ne traži originalni sadržaj, već da se istraži kako se određeni rad može readaptirati u drugi format – kako specifični formati izvedbe mogu pomoći da se neki drugi aspekti već postojeće izvedbe pojave. U slučaju da nemate pri ruci vaš vlastiti rad, uvijek možete uzeti neki ready-made.

U sklopu radionice postojat će i forum kroz koji će se diskutirati što bi mogla biti specifičnost magazina-izvedbe.

Budući da će se u radionici raditi s već postojećim materijalima, cilj je da se razviju tehnike transponiranja iz jednog medija u drugi kroz opise, intervjue, serije slika, komentare, partiture, scenarije, metode, refleksije, reakcije publike itd.

Sudionici će magazin tiskati sami. Zbog toga će dio radionice biti posvećen dizajniranju i promišljanju prezentacije.

Za radionicu je potreban:

  • rad koji bi se htio readaptirati
  • kompjuter, ako ga imate
  • ostale tehničke naprave koji mogu pomoći u radu (npr. uređaji za snimanje, kamere itd.)

Radionica će se realizirati kroz radnu platformu Eks-scene i održavat će se u prostorijama Eks-scene (Vukovarska 68).

Sve prijave za radionicu slati na: ofrljic@mi2.hr najkasnije do 20.09.07.
http://highwaysofknowledge.blogspot.com/2007/08/radionica-mette-ingvartsen-u-sklopu.html

Program je financijski podržao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.


top