CDU - CENTAR ZA DRAMSKU UMJETNOST U ZAGREBU
u suradnji sa
ART RADIONICOM LAZARETI, DUBROVNIK i AKADEMIJOM DRAMSKE UMJETNOSTI U ZAGREBU

najavljuje svoje prve programe u sklopu međunarodnog projeka

EAST-DANCE-ACADEMY

6. – 20. 5. 2007.
Manuel Pelmus (Rumunjska)
artist-in-residence
Rumunjski koreograf, Manuel Pelmus, tijekom svog boravka u Dubrovniku namjerava pripremati rad koji će prezentirati u okviru kritičke platforme "reSourcing" pokrenute od strane niza umjetnika, teoretičara i kulturnih menadžera s ciljem rekonstrukcije dijela nepoznate povijesti Rumunjskih izvedbenih umjetnosti.

14. – 20. 5. 2007.
Metodologije postprodukcije i rekonstrukcije
radionica
voditelji Mårten Spångberg (International Festival, Švedska) i Emil Hrvatin (Maska, Ljubljana)
Radionica koja okuplja studente iz Švedske i Hrvatske ima za cilj upoznati polaznike sa metodologijama rekonstrukcije žive izvedbe i medijatizacije istraživačkog rada u izvedbenim umjetnostima u formatima komunikacije znanja. Polaznici su studenti koji rade na rekonstrukcijama izvedbi performansa, plesa i novog kazališta u drugoj polovici 20. stoljeća. Mårten Spångberg je dramaturg, koreograf i izvođač, član autorskog kolektiva International Festival iz Švedske. Predavač na P.A.R.T.S. i suradnik niza umjetnika poput Xaviera Le Roya, Mette Ingvartsen, Fame International itd.
www.international-festival.org

Emil Hrvatin je redatelj, koreograf, teoretičar i voditelj Instituta Maska. Urednik je i autor niza knjiga s područja teorije izvedbenih umjetnosti i dugogodišnji urednik časopisa Maska. Jedan od posljednjih projekata Emila Hrvatina rekonstrukcija je čuvene slovenske predstave iz 1969. "Pupilija, Papa Pupilo i Pupilička"

17. 5. 2007.
u 20.00
"preview"

Koncept, koreografija i izvedba: Manuel Pelmus

Produkcija: Bandlien/Pelmus
Koproducenti: Centre National de la Danse (Paris), CDU- Centar za dramsku umjetnost Zagreb, Centrul National al Dansului Bucuresti, THEOREM – association supported by the Culture 2000 programme of the European Union

U predstavi "preview" Manuel Pelmus temeljno stavlja na kušnju probleme vidljivog i prisutnog u odnosu spram gledateljeve imaginacije i pažnje u prostoru koji gubi scensku definiciju. Manuela Pelmusa domaća publika zna kao suradnika i izvođača na projektu Marta Kangroa "Out of Functions", a surađivao je s autorima poput Vere Mantero, Marka Tompkins, Paula Henrique, Margaride Bettencourt, Milli Bitterli, Mihaia Mihalcee itd.

EAST-DANCE-ACADEMY je projekt razvoja generičkog modela istraživanja, edukacije i produkcije pokrenut od strane nekoliko europskih organizacija (Tanzquartier Beč, Maska Ljubljana, Kanuti Gildi Tallinn, Centrul National al Dansului Bukurešt, TkH Beograd, PAF Rheims, CDU Zagreb i dr.) s ciljem stvaranja novog uvida u povijest koreografije i plesa kao kulturne i socijalne, a ne isključivo estetske paradigme u posljednjih tridesetak godina u Istočnoj Europi i šire. Naglasak projekta je na istraživanju i rekonstrukciji povijesnih trenutaka u umjetnosti i umjetničkih produkcija u kojima se suvremeno koreografsko mišljenje probijalo unatoč nepostojanju institucionalne podrške i favoriziranju drugih koreografskih formata poput baleta, folklora, sleta, parade itd.

Svi se programi održavaju u Art-radionici Lazareti u Dubrovniku.
Program je financijski podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kontakt: cdu [at] zamir.net