IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE:

GRADSKOM NEBRIGOM DO NESTANKA MOCVARE, ATTACKA I MAME

Na konferenciji govorili:

• Kornel Seper, klub Mocvara,
  • Sanja Burlovic, klub Attack,
  • Emina Visnic, klub MAMA,
  • Tomislav Tomasevic, Mreza mladih Hrvatske
  • Goran Sergej Pristas, Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000.

Zagreb, 5. travnja

NEZAVISNA KULTURA I KULTURA MLADIH GURNUTA NA RUB

Nezavisnu kulturu i kulturu mladih u Zagrebu proteklih godina obiljezavaju raznolikost i brojnost sadrzaja, razvoj novih organizacijskih nacela i suradnickih modela te stalno pojavljivanje novih aktera. Ona je medjunarodno prepoznata kao jedan od najintenzivnijih generatora novih kulturnih strategija, prezentacijskih, istrazivackih i suradnickih projekata danas u Europi. Umjetnici, inicijative, organizacije, projekti i mreze nezavisne kulturne scene upravo su ti subjekti koji daju vidljivost i znacajnu prisutnost hrvatske kulture na medjunarodnom planu. Medjutim, ta dinamicnost ne nailazi na adekvatan odgovor u kulturnoj politici, urbanom planiranju i politickim odlukama gradske uprave, a ta inertnost i neodlucnost iscrpljuje i destabilizira njezin razvoj i kontinuirano djelovanje. Takva situacija lako moze dovesti i do krajnje retardacije i propadanja pojedinih inicijativa, ali i scene u cjelini. Namjesto infrastrukturne podrske i stabilizacije, otvaranja postojecih javnih institucija dinamicnoj kulturnoj produkciji nezavisne kulturne scene, temeljitog i partnerskog promisljanja razvojnog i transformativnog potencijala projekata kao sto su Clubture, Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000, Nevidljivi Zagreb itd., koji su primjerni projekti u raspravama o europskim kulturnim strategijama (Berlinska konferencija o europskoj kulturnoj politici, Europski kulturni parlament, Europska kulturna fondacija...), ona je cinjenicno gurnuta na rub prostornih politika. Paradoksalno, iako Grad Zagreb potice programe urbane kulture i kulture mladih, prostornim politikama trajno koci i destabilizira njezin razvoj. Tako, primjerice, od 30-ak klubova mladih u Hrvatskoj, samo zagrebacki klubovi nemaju dugorocno rijeseno pitanje prostora za svoje djelovanje.

GRADSKA NEBRIGA ZA PROSTORNE PROBLEME NEZAVNISNE KULTURE I KULTURE MLADIH

Gradska nebriga za prostorne probleme urbane kulture neposredno ugrozava opstanak Mocvare, Attacka, Mame i drugih organizacija. Dok Mocvara vec vise od godinu dana nema ugovora, Attack vise nema prostor, a Mama nema dugorocno rijesen status u svom prostoru, citav niz drugih organizacija nezavisne kulture i kulture mladih nemaju zadovoljene niti osnovne uvjete za djelovanje i realizaciju programa. Autonomni kulturni centar - Attack! ostaje bez prostora u prosincu 2003. nakon tri godine djelovanja u neadekvatnim uvjetima podrumskog prostora bivse tvornice "Jedinstvo". Tijekom godine i pol dana predstavnici/ce udruge na sastancima s Uredom za kulturu grada Zagreba dobivaju prazna obecanja o rjesavanju problema i navodnom prostoru koji je Grad namijenio za Attack!. U tom razdoblju odrzana su svega dva sastanka uz nova obecanja, a na kraju se sve svelo na pokusaje predstavnika/ca udruge da dodju do bilo kakve informacije o svom problemu u doticnom uredu pri cemu ostaju bez odgovora, uz konstantno izbjegavanje razgovora.

Od 2000. godine Grad Zagreb potpisuje s Udruzenjem za razvoj kulture - klubom Mocvara ugovore o koristenje prostora za razdoblje od po jedne godine, pri cemu je produzenje ugovora uvijek neobrazlozeno kasnilo. Posljednji takav ugovor istekao je krajem 2003. godine, a nakon brojnih kontaktiranja svih relevantnih sluzbenih instanci i apeliranja da se potpise novi ugovor, nista se nije desilo - unatoc postojanju sluzbenih odobrenja Ureda za kulturu i Ureda za upravljanje imovinom grada Zagreba. Na zahtjev za ocitovanjem upucenog svim instancama oglasio se jedino Ured za upravljanje imovinom, napisavsi da su svoj prijedlog zakljucka za produzenje ugovora poslali Gradskom poglavarstvu jos prosle godine. Medjutim, ta tocka nikada nije dosla na dnevni red.

Gradski program djelovanja za mlade (GPDM) kao dugogodisnja strategija politike prema mladima u gradu Zagrebu, usvojen u ljeto 2004. godine ne provodi se. Nije donesen operativni plan, izdvojena sredstva nisu dostatna, a nije jos uvijek osnovan niti Odjel za mlade na gradskoj razini. Neke od mjera GPDM-a u poglavlju "Kultura mladih i slobodno vrijeme" jesu poticanje osnivanja i djelovanja klubova mladih, osnivanje makroregionalnog centra za mlade te ustupanje neiskoristenih prostora u vlasnistvu Grada udrugama mladih i za mlade na temelju jasno definiranih kriterija.

U Zagrebu djeluje veliki broj istaknutih organizacija i inicijativa na podrucju nezavisne kulture i kulture mladih bez vlastitog prostora koje su za svoj svakodnevni rad i realizaciju programa upucene na vlastite stanove, nedostupne komercijalne prostore ili terminski ogranicene javne kulturne ustanove. Pogodjene su nadasve one koje razvijaju kompleksne organizacijske i suradnicke modele te istrazivacke, eksperimentalne, edukacijske i interdisciplinarne programe (organizacije kao sto su Bacaci sjenki, BLOK, Centar za dramsku umjetnost, Community Art, EkS-scena, FADE IN, Klubtura, Kontejner, Domino, Mreza mladih, Platforma 9,81, Sto, kako i za koga, dravo drustvo i dr.) ciji specificni oblici zahtijevaju infrastrukturu i organizaciju prostora koja nije samo uredska ili prezentacijska, a koju te ustanove ne mogu ponuditi, pogotovo ne za kontinuiran rad.

NESTANAK PROSTORA KULTURNOG SAMOORGANIZIRANJA I PREVLAST KONZUMERISTICKE KULTURE

Ovakvo stanje onemogucuje proizvodnju i odrzavanje programa urbane kulture u Gradu, a dugorocno ogranicava i prijeci razvoj kulturne raznolikosti. Nestankom prostora za urbanu kulturu nestaje mogucnost za samoorganiziranje i kreativno djelovanje u kulturi, mladima preostaje jedino konzumeristicka kultura, a grad gubi svoju kulturnu specificnost, svoj socijalni potencijal i turisticku raznolikost karakteristicnu za razvijene urbane sredine.

ZAHTJEVI ZA RJESAVANJE PROSTORNIH PROBLEMA NEZAVISNE KULTURE I KULTURE MLADIH

U svrhu stabilizacije i podrske razvojnom djelovanju nezavisne kulture i kulture mladih u gradu Zagrebu - a u skladu s javnim istupima gradske uprave, u kojima se nezavisna kultura istice kao prioritet, i predvidjenim mjerama Gradskog programa djelovanja za mlade - od Poglavarstva grada Zagreba i Skupstine grada Zagreba zahtijevamo:

1. donosenje /jasne procedure odlucivanja i sklapanja dugorocnih ugovora o dodjeli prostora / za djelovanje nezavisne kulture i kulture mladih,
  2. dugorocno rjesavanje statusa postojecih klubova i centara / nezavisne kulture i kulture mladih u njihovim sadasnjim prostorima,
  3. izdvajanje i opremanje /multifunkcijskih prostora za nezavisne kulturne programe te makroregionalnog centra za mlade / u kojima bi osnovne uvjete za djelovanje i realizaciju programa imale organizacije i inicijative koje nemaju svoj prostor. Pritom je vazno da ti centri mogu infrastrukturom i organizacijom prostora zadovoljiti specificne zahtjeve istrazivackog, eksperimentalnog, edukacijskog i interdisciplinarnog rada.

PLAN DJELOVANJA PRED NADOLAZECE LOKALNE IZBORE

Kako bi se pred nadolazece izbore mogli raspraviti navedeni problemi i zahtjevi, ali i drugi aspekti polozaja nezavisne kulture u gradskoj kulturnoj politici, te pokusali usuglasiti zakljucci o potrebnim mjerama sa svim zainteresiranim stranama za razvoj nezavisne kulture i kulture mladih u gradu Zagrebu, projekt Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000, u suradnji s pojedinim organizacijama i inicijativama organizirat ce /tri tribine/.

Prva, koju ujedno ovim putem najavljujemo, odrzat ce se 12. travnja u 12 sati u Novinarskom domu, a na temu "Nezavisna kultura u gradskoj kulturnoj politici".

Govorit ce

• Fedja Vukic (Studij dizajna, Arhitektnoski fakultet),
  • Sanjin Dragojevic (Fakultet politickih znanosti),
  • Andrea Zlatar (Gradsko poglavarstvo)
  • Emina Visnic (Savez udruga Klubtura)
  • Mario Kovac kao moderator

Druga, o prostornim problemima nezavisne kulture i kulture mladih, odrzat ce se 27. travnja; a treca, na kojoj ce se raspravljati o mogucim rjesenjima i predloziti zajednicku deklaraciju na usuglasavanje predstavnicima stranaka, odrzat ce se 4. svibnja. Sve tribine odrzat ce se u Novinarskom domu, uvijek u 12 sati.

Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000
Udruzenje za razvoj kulture - Mocvara
Autonomni kulturni centar - Attack!
Multimedijalni institut - Mama
Mreza mladih Hrvatske