Centar za dramsku umjetnost - CDU Vas poziva da se prijavite na

TRENING PRAKTICNE DRAMATURGIJE 2 - 4 / 2 / 2005, Zagreb

Trening prakticne dramaturgije je intenzivna trodnevna radionica namijenjena autorima ciji su radovi iz podrucja suvremenih izvedbenih umjetnosti (ples, kazaliste, performans, razliciti hibridni i interdisciplinarni projekti s izvedbenim momentima) u procesu realizacije.

Projekt se realizira kroz regionalnu suradnicku platformu The FaMa, koju su osnovala tri casopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija (Zagreb), Maska (Ljubljana) i TkH (Beograd). Tijekom sezone 2005/06, treninzi ce se odrzavati u cetiri grada: Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i Tallinnu. Dva su treninga vec odrzana s velikim uspjehom, u Ljubljani i Beogradu.

Radionicu u Zagrebu vode sljedeci strucnjaci: Bojana Cvejic, teoreticarka izvedbenih umjetnosti i predavacica na plesnoj akademiji P.A.R.T.S (Beograd/Bruxelles, suradjivala s J. Ritsemom, M. Stuart, X. Le Royem i E. Hrvatinom)); Emil Hrvatin kazalisni reziser i urednik Maske (Ljubljana) i Andres Noormets, dramaturg, dramski pisac i redatelj (Tallinn).

Trening prakticne dramaturgije je zamisljen tako da osigura produktivan dijalog o umjetnickom procesu, konceptualnim problemima povezanim s nastajanjem predstave/rada, kao i intenzivan rad autora, suradnika i/ili izvodaca na dramaturskoj strukturi projekta i refleksiji umjetnickog procesa. Trening nije namijenjen promociji nastajuce predstave/rada, vec mogucnosti da se autori radova, zajedno sa svojim suradnicima, susretnu sa strucnjacima iz podrucja suvremenih izvedbenih umjetnosti, i u kritickom dijalogu s njima promisle svoje ideje, probleme, pitanja koja nastaju u samom procesu rada.

Tijekom treninga, gostujuci dramaturzi (Cvejic, Hrvatin i Noormets) radit ce u pojedinacnim trosatnim sesijama na najvise sedam projekata, koji su u trenutku prijave vec u nekoj fazi produkcije.

Svaki od prijavljenih autora ili skupina treba omoguciti gostujucim dramaturzima uvid u proces nastajanja predstave odnosno rada, tako sto ce im osigurati da prisustvuju probama u prostoru koji sami koriste. Od autora se ocekuje da pokazu elemente predstave/rada na kojem rade ili dijelove vec gotovog materijala, a ako se radi o djelu koje je vec imalo premijeru, trebalo bi pripremiti materijale koji se odnose na dalji proces razvoja predstave. Radi uvida u proces rada, potrebno je kratko predstavljanje dosadasnjeg radnog procesa i trenutnih dramaturskih rjesenja - koje bi trebalo biti izvedeno uzivo.

Ovim treningom zelimo otvoriti dijalog o procesu nastajanja radova u siroko shvacenom podrucju izvedbenih umjetnosti.. Sudjelovanje u treningu je besplatno, a trening je namijenjen svim autorima i skupinama iz podrucja suvremenih izvedbenih umjetnosti, koji smatraju da im je potreban produktivan, dinamican i kriticki razgovor o umjetnickim procesima.

Za sudjelovanje u treningu prakticne dramaturgije, prijavite se Centru za dramsku umjetnosti, na adresu info@cdu.hr najkasnije do
26.1.2006.

O izboru projekata na kojima ce se raditi kao i o rasporedu treninga bit cete obavijesteni do
30.1.2006.