News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

TRANZISTOR

english version

Centar za dramsku umjetnost vas poziva predavanje u sklopu programa Tranzistor:

27.11.2007., utorak u 19:00

klub za net.kulturu MaMa, Preradovićeva 18, Zagreb

Martin Breindl / alien productions /

Dioba kontrole

Produkcija medijske umjetnosti se u potpunosti mijenja u proteklom desetljeću. Veliki tehnološki napredan studio nestaje zajedno sa svojom hijerarhijskom strukturom. Namjesto njega se na sceni javlja mali umjetnički studio ili čak dnevni boravak koji služi kao prostor za umjetničku proizvodnju, a u slučaju npr. net.arta, čak i kao pozornica na kojoj se izvodi. Pojavljuje se novi tip umjetnika kao rezultat dostupnosti tehnologije.
Strojevi postaju partneri u timskom radu, ne više ograničeni na egzekuciju. Ovo ne znači veličanje humanoidnih robota, već prihvaćanje strojeva kao dijelova dinamičkog organizma, sa svim njihovim nesavršenostima, bugovima, nedostatcima. Naša suradnja sa strojevima nosi sa sobom i podjelu mehanizama kontrole; u ovom komunikacijskom sustavu smo ponekad mi ti koji slušamo, a ponekad slušaju strojevi.

alien productions – otvorenu mrežu umjetnika u suradnji sa tehnolozima, teoretičarima i znanstvenicima - osnovali su 1997. medijski umjetnici Andrea Sodomka (A), Martin Breindl (A), Norbert Math (I) i August Black (SAD) kao mrežu za teorijsku i estetičku podršku novim tehnologijama i medijima. Zajedno, i u suradnji sa drugim umjetnicima, od 1985. rade u polju tehnološke umjetničke proizvodnje, a u njihove radove se ubraja niz intermedijskih performansa i instalacija, elektronska glazba, net.art, radio art, sound art, interaktivni radovi, video radovi, te umjetnička fotografija. Do sada su realizirali mnoge izložbe, festivale, simpozije i koncerte u Austriji, Bosni, Kanadi, Kolumbiji, Kubi, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Linhenštajnu, Luksemburgu, Meksiku, Nizozemskoj, Poljskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i u SAD.
Osnovni tim alien productions danas čine: Martin Breindl, Norbert Math i Andrea Sodomka.

http://alien.mur.at/

*

Program Tranzistor Centra za dramsku umjetnost je istraživanje dodirnih točaka fenomena zvučnog performansa u novomedijskoj umjetnosti i radijskog medija u kontekstu suvremenih umjetničkih praksi.

Kontakt: ivana [at] culturalkapital [dot] org

http://www.cdu.hr/

Program Tranzistor podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

top