News About us FRAKCIJA performing arts magazine AKCIJA/FRAKCIJA presentation and international exchange program AKCIJA performing arts publishing program IMAGINARY ACADEMY educational program FACTUM documentary film project Collaborative projects Companies
 

TRANZISTOR

english version

Centar za dramsku umjetnost i Hrvatski radio vas pozivaju da poslušate zvučnu izvedbu povodom prijenosa Europske unije radiotelevizija (EBU) “Rođendan umjetnosti 2007.”!

Prijenos uživo iz Zagreba:

17/1/2007, srijeda

od 20:00 u klubu za net.kulturu MaMa, Preradovićeva 18

od 20:30 na 3. programu  HR

"Na mjestu gdje se nalazimo, još uvijek tražeći nešto što bi nas povezalo..."

zvučna izvedba / sound performance

“Na mjestu gdje se nalazimo, još uvijek tražeći nešto što bi nas povezalo. Čak i bez riječi, bez pokreta, uvijek govoreći, krečući se, neprimjetno žudeći jedno za drugim bez žudnje.”
Maurice Blanchot: "L'Attente L'oubli"

Uzevši za polaznu točku ideju sinhrone recepcije i telestetičke homogenizacije soničkog prostora u uvjetima prijenosa uživo, događanje omogućuje slušateljima da sudjeluju upravo zbog svoje izmještenosti iz prostora. Slušatelji su jednako važan dio izvedbe kao i neposredni akteri - izvođači i publika u prostoru.

Koristeči glasove i zvukove proizvedene na licu mjesta u kombinaciji sa unaprijed snimljenim materijalima, kreira se okruženje od poticaja i za publiku radijskog prijenosa koja će imati uvid u cjelinu djela, i za publiku prisutnu u prostoru koja će moći pratiti samo pojedine fragmente mozaičke izvedbe.

Predlažemo povratak ideji mreže prijatelja Roberta Fillioua na dvije razine - unutar EBU Art's Birthday radijskog prijenosa, te u intimnoj atmosferi sa publikom u izvedbenom prostoru.

Prijenos će uključiti improviziranu izvedbu uživo radio-igre riječi i zvukova, slojeva glazbe i pukotina tišine, smijeha i spontanih ispada buke. Manipulaciju "nađenog" i kreiranog zvuka sa kontrastirajućim tekstualnim i vokalnim intervencijama filtriranim kroz distorziju megafona, gramofonske igle, zvučnika slabe kvalitete, no također i kroz digitalnu manipulaciju zvuka uživo.

Sudjeluju:

Ivan Marušić-Klif je multimedijalni umjetnik iz Zagreba. Diplomirao na School of Audio Engineering u Amsterdamu. Bavi se izradom svjetlosnih objekata i instalacija, povremeno scenografijama za kazalište, film i TV. Kao kompozitor, tonski snimatelj i producent radi glazbu, šumove i tonsku produkciju za kazalište, film i TV, te za umjetničke projekte drugih autora. Od 1996. radi na području interaktivnih instalacija, robotike i interaktivnog videa. Izlagao i nastupao u Hrvatskoj i Europi. Dobitnik nagrade Salona mladih 2001. godine.

Sudjeluju i: Ivana Ivković, Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer, Hrvoje Nikšić, Dragan Pajić Pajo

Urednice emisije na Hrvatskom radiju su Iva Lovrec Štefanović i Adriana Kramarić.

***

Više informacija o EBU Art's Birthday:
http://www.artsbirthday.net

***

Program Tranzistor Centra za dramsku umjetnost je istraživanje dodirnih točaka fenomena zvučnog performansa u novomedijskoj umjetnosti i radijskog medija u kontekstu suvremenih umjetničkih praksi.

Program vodi Ivana Ivković, kontakt: ivana[at]kulturnikapital.org

***

Program Tranzistor podržavaju:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture RH

EBU HRT

 top